A MoMent to aPPreCiaTe

Kasih Mak Ayah

Masa kita kecik-kecik, ke mana kita pergi 
mesti nak ada mak
Kalau mak tak ada, kita sampai tak nak pergi 
mana2 even somebody yang kita kenal like our sedara 
ajak kita pergi tempat yang best

Bile kita dah besar
dah ade life sendiri
nak balik kampung pun jarang
apatah lagi nak jalan-jalan dgn mak ayah
Ade yang beralasan takde duit nak balik kampung
duit minyak dah berapa
tak masuk lagi duit nak bagi mak ayah

Betapa berkiranya kita
sebagai anak-anak.
Dulu masa kecik-kecik
agaknya mak ayah kita berkira tak belanja susu tepung,
kain lampin (masa zaman aku), belanja nak sekolahkan
kita sampai universiti. Ade ke mak ayah kita biarkan kita kelaparan?
Diaorang sanggup berlapar untuk belikan kita susu dumex, nespray, fernleaf. 
Anak-anak zaman 
sekarang lagi banyak belanja sebab pakai pampers. 

Kita tak rasa susah senang mak ayah kita
selagi kita tak jadi mak bapak.
Kita selamba nak cakap kasar dengan mak ayah kita 
sebab kita selalu rasa kita betul.
Nanti, bile kita ade anak, we'll know
how our mak ayah feel when anak-anak kita cakap kasar.

Ada yang kata duit bulanan yang kita 
bagi mak ayah kita tu dah cukup nak
balas jasa mereka.
Sebenarnya, kalau kita kire betol-betol dah
beratus ribu @ berjuta duit ayah mak 
kita abes untuk besarkan kita
dari kecik sampai dewasa.

Adakah insan lain yang ikhlas sayangkan 
kita macam mak ayah sayangkan kita? 
Susah nak jumpa insan seperti mereka.
Mereka tiada pengganti. 
Kasih mak ayah takkan sama kasih suami/isteri.
Sayangilah mereka selagi mereka masih ada..

Mak, ayah, i love you so much :)
Thanks for besarkan adik dgn kasih sayang
yang tulus ikhlas...



Semoga bermanfaat membaca Kasih Mak Ayah.
0 Comments for "Kasih Mak Ayah"

Back To Top