A MoMent to aPPreCiaTe

Surat Maryam dan Terjemahan


Sempena Ramadhan yang bakal menjelma, semoga kita menjadi umat yang lebih baik dan marilah kita sama-sama memahami kandungan kitab suci Al-Quran. 

Sedikit tentang Surah Maryam yang dipetik dari Wikipedia.Surah Maryam adalah surah ke-19 dalam Al-Quran. Surah ini dinamai Maryam, kerana surah ini mengandungi kisah Maryam, ibu Nabi Isa A.S. Surah ini menceritakan kelahiran yang ajaib, dimana Maryam melahirkan Isa A.S. sedang belum mengahwini dengan mana-mana laki-laki. Kelahiran Isa A.S. tanpa ayah, merupakan suatu bukti kekuasaan Allah SWT. Pengutaraan kisah Maryam sebagai kejadian yang luar biasa dan ajaib dalam surah ini, diawali dengan kisah kejadian ajaib lainnya, iaitu dikabulkannya doa Nabi Zakaria A.S. oleh Allah SWT, dimana ia ingin dianugerahi seorang putera sebagai pewaris dan pelanjut cita-cita dan kepercayaannya, sedang usianya sudah sangat tua dan isterinya adalah wanita yang mandul.


* Surah Maryam juga dikatakan baik utk ibu-ibu mengandung, menguatkan rahim dan membantu perkembangan otak janin menjadi genius dan cergas.
Semoga bermanfaat membaca Surat Maryam dan Terjemahan.
0 Comments for "Surat Maryam dan Terjemahan"

Back To Top