A MoMent to aPPreCiaTe

10 CARA KURUS DENGAN CEPAT

Betulkah cara kurus dengan cepat adalah dengan tidak makan? Tidak, untuk kurus kita perlu makan atau berdiet tetapi dengan cara yang betul. 

Dalam topik kali ini aku akan menerangkan cara kurus yang harus kita ketahui tanpa menyentuh tentang ubat kurus

10 CARA KURUS DENGAN CEPAT:-

  1. Lengkapkan hidangan dengan rasa pedas seperti sos atau serbuk cili. Contohnya, makan telur dadar beserta sos cili. Kenapa perlu rasa pedas?Rasa pedas boleh membuatkan kita cepat rasa kenyang dan semakin pedas rasa sesuatu makanan, semakin cepat kita berhenti makan.
  2. Makan buah epal sebelum makan. Buah epal mengandungi serat dan menurut kajian, makan buah epal 15 minit sebelum makan dapat mengurangkan sehingga 15% jumlah pengambilan kalori. 
  3. Berhenti makan sebelum kenyang. Menurut pakar, waktu terbaik untuk rasa kenyang adalah ketika sudah menghabiskan 3/4 daripada hidangan. Menurut Imam Syafie, rasa kenyang boleh membuatkan badan kita menjadi berat, hati menjadi keras, menghilangkan kecerdasan, membuatkan kita selalu tidur dan badan berasa lemah untuk beribadah. 
  4. Kurangkan pengambilan gula atau pemanis mulut. Pengambilan gula yang berlebihan boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat dan mencetuskan rasa ingin makan.
  5. Kawal kandungan minyak sayuran dalam muffin yang kita buat. Ini kerana muffin yang diperbuat daripada minyak sayuran lebih menggemukkan daripada muffin mentega.
  6. Amalkan makan kuaci dan oat untuk kekal kenyang dan sihat. Dua makanan ini kaya dengan kalori berbanding makanan lain.
  7. Kunyah snek yang sihat seperti sayuran hijau dan telur dadar dari putih telur.
  8. Minum soda sekali-sekala untuk memberi ganjaran pada diri anda.
  9. Makan sandwich yang sihat bersama salad dan buah. 
  10. Banyakkan makan Vitamin D. Vitamin D boleh menghasilkan hormon leptin yang boleh  menghantar rasa kenyang kepada otak. Amalkan suplemen khas atau ikan salmon bagi menambah khasiat vitamin D. 

cara kurus dengan cepat

Ikutilah 10 cara kurus dengan cepat yang aku senaraikan di atas. Kalau nak ketahui dengan lebih lanjut cara kurus boleh dapatkan 2 produk di bawah ini:-Semoga perkongsian ini bermanfaat buat korang. Selamat mencuba!

Semoga bermanfaat membaca 10 CARA KURUS DENGAN CEPAT.
0 Comments for "10 CARA KURUS DENGAN CEPAT"

Back To Top